Saturday, October 22, 2016

Sejarah dahulu

Tidak tahu saya mahu memulakan tulisan ini bagaimana.. Namun saya tetap ingin menulis sebagai satu AMARAN buat diri saya bahawa bukan mudah untuk mendapatkan STAMINA..

Saya pernah gemuk..saya pernah kurus...Namun kisah hidup saya banyak yang gemuk...bukan salah genetik tapi salah diri sendiri yang TIADA kesedaran..

Hidup saya makan, dan makan dan makan.. kawan baik kepada makan tidur... musuh ketat senaman.. Itulah saya.. bagi saya, rugi tak makan..... manakala senaman pula membuang masa...itulah diri saya..

Sehinggalah timbul kesedaran untuk berubah .... saya ingat kisah saya... bagaimana usaha saya untuk berubah.. Niat saya pada waktu itu satu sahaja, saya nak try test, boleh ker saya yang gemuk ini kurus...dan selebihnya untuk buktikan saya juga ada maruah ...bukan sewenang-wenangnya dikecam berterusan kerana saiz badan.. kalau ikutkan sejarah, memang banyak sindiran dan cacian tapi saya jenis diam dan malas nak cari gaduh..

Lantas, saya bertekad untuk berubah.. Kebetulan ketika itu saya baru habis pengajian dan menunggu untuk 'posting' .... Lantas saya berubah 360 darjah... Benda yang seumur hidup saya musuhi dan kalau buat pe, entah apa-apa.. menjadi sahabat baik saya secara perlahan-lahan..SENAMAN

Perit jangan cakap...cukup saya kata naik bukit yang tidak seberapa, saya kepenatan.. tapi tekad saya tetap nak berubah.. saya nak buktikan 72++ kg beratnya dengan ketinggian 149 cm ini  akan berubah satu hari nanti..

Saya akui saya sangat strict pada diri saya.. saya LARANG ambik nasi.. benda manis..semua tak boleh.. apa yang boleh?? AIR MASAK dan TEH HIJAU.. Makan pun saya pilih menu yang sihat...Ayam sahabat baik saya... kadang-kadang ikan..benda alah inilah saya kenal bila saya mula kenal dunia kuruskan badan..

Senaman...sangat intensif.. pagi, petang saya turun.. Saya ingat lagi, saya bermula dengan naik bukit...Aduh azabnya ...tapi bukit itulah banyak berjasa pada saya..dialah saksi basahnya baju dan tudung saya dengan peluh.. dialah bukit saya naik turun ....kalau hujan, saya sedih..Termenung tengok air hujan.. Tapi saya tahu ini ujian... kalu dulu..asal hujan, tidur.. hmmm...

Alhamdulliah, semakin hari saya rasa boleh berjuang... daripada tak suka lari, saya ubah diri saya berlari perlahan-lahan ...ada satu lorong di kawasan Taman Tasik, saya jadikan track saya berlari.. paling minimun saya paksa dua round.. Semput?? Sudah tentu..orang yang memang tak pernah bersenam ringan secara serius apatah lagi berlari, pastilah memeritkan.. Namun tekad saya kuat.. setiap kali semput untuk sampai ke garisan, saya ingatkan diri saya kata-kata pedas masyarat sekeliling.. Saya pujuk diri saya sendiri bahawa saya boleh... Perit rasanya perjalanan ini..

Dari sini juga saya kenal circuit training, dulu jumping jack pun tak tahu.. jangan cakaplah High Knee, Lunges, Squats...lagi akak tak tau.. paling benci PUSH UP.. tapi benarlah kita tekad ...buat kajian sikit...perlahan-lahan cuba dan paksa..akhirnya kita akan suka.. macam bukit, saya menyampah pada mulanya.. tapi akhirnya jadi kegemaran saya.....Sampai orang yang melihat saya naik bukit akan tegur saya dan bertanya berapa sudah dan bila saya cakap bilangan, mereka kata saya kuat tapi  mereka tak tahu dulu pun saya semput..satu round pun macam nak 'hilang' nyawa.. Tapi saya pujuk diri saya.. saya paksa juga sehinggalah akhirnya saya paksa 30 round dalam 2 jam.. itulah kebiasaan saya  kalau saya memilih untuk fokus pada bukit.. Kain lap peluh memang saya bawa...hahaha.. memang peluh cerau..basah baju saya dpn belakang.. nasib pakai tudung..

Keinginan itu juga membawa saya menjadi pembaca dan pengkaji bahan berunsur kesihatan terutamnya yang melibatkan bab kurus badan... buku RAPI dan I-Sihat saya jadikan rujukan selain bahan internet.. Saya jenis orang Sains dan Matematik.. Jiwa saya ke arah nak tahu sesuatu itu bersebab.. Kenapa minum air masak bagus?? kenapa makan berproses tak bagus?? kenapa regangan penting??semua itu saya baca dan kaji kemudian perlahan-lahan saya aplikasi dan kaji semula...kemudian yang mana sesuai dan serasi dalam tempoh percubaan, saya garapkan sebagai satu resepi saya.. Sebagai contoh, saya jadi TEH HIJAU  minuman pagi dan malam saya..saya dapat rasa 'something' yang berkesan terutamanya ketika nak bersenam.. peluhnya ..perghh dasyat...kini saya tambahkan LEMON + PUDINA... lagi terbaik..

Namun satu saya saya nak cakap...bukan mudah untuk berubah.. cabaran makanan dan minuman yang sedap sudah tentu menyentap nafsu makan.. sikap malas satu yang boleh menganggu mood senaman ...Namun itulah pentingnya semangat bagi saya.. Bila kita jelas pada matlamat kita.. Kita akan berjuang walau seribu halangan di hadapan.. dari 72++  ke 62++ ..sekitar 1 bulan lebih perjuangan saya..satu pengalaman tak mungkin saya lupakan....daripada XL saiz baju saya berubah perlahan-lahan...

Masyarakat sekililing terkejut melihat perubahan saya...Saya mampu tersenyum.. benarlah kata orang, biarlah susah dahulu senang kemudian.. Bila kita dah berjaya, kita terlupa seketika kepayahan kita membina kejayaan.. Bila orang tanya, saya terlupa sakit dan perit yang saya lalui secara detail...Tapi saya tahu, bertapa terseksa sejarah yang saya lalui untuk satu perubahan... percayalah bukan mudah untuk kurus...Semangat perlu luar biasa seiring matlamat yang jelas..Usaha kena seiring semangat dan matlamat...berjuanglah.. Saya dahulu pun rasa akan gemuk selamanya...ternyata salah sekali... Semuanya bergantung kepada keazaman kita...

*Sampai sekarang saya masih tak percaya saya mmpu bertahan 3 jam bersenam dahulu.. 30 kali naik bukit, 2 round lari, 100 circuit training, 1 round jalan taman tasik, 1 round pusing laluan tasik...Semoga saya dapat semangat itu kembali...