Thursday, July 31, 2014

teruskan perjuangan

Alhamdulliah.. sudah berlalu usaha ke 2 saya untuk menguruskan badan... selama dua bulan saya bertarung tetapi pantangnya tidaklah seteruk mana sangat.. Semua makan tetapi dalam bahagian kecill.. Saya perlu jaga stamina terutama bulan ramadhan.. Memang tak banyak yang berubah.. Maintain 63 kg.. tak apalah tersasar jauh dari aim 55 kg.. tapi saya puas dengan permulaan 67.5 kg.. 

Rata-rata ramai yang terkejut terutamanya saudara mara di kampung belah mak.. Saya tengok angka macam tak banyak berubah tapi reaksi mereka macam saya dah kurus sangat...Pelik gak.. Ramai persoalkan kenapa saya boleh jadi macam neh.. Sampai mereka bengang kata saya suka mengalih cerita.. ahaha.. Sebenarnya malulah bila orang tegur kita kata kurus.. Mak cik-mak cik, sepupu .. paling tak sangka lelaki tak kira spupu mahupun bapa sedara pun tegur.. Ishk... malu saya dibuatnya... Padahal melantak boleh tahan gak..

Apa-apa pun ini sebagai motivasi baru saya untuk kembali ke azam seterusnya.. Banyak lagi yang perlu diperbaiki terutamanya tang perut.. Sepupu lelaki dan perempuan siap bagi tip lagi untuk kurus perut.. katanya kena rajin buat sit up.. siap buat demo.. Maklumlah atlit sukan judo... patut perut diorang kempis.. Katanya diorang kena buat 100 kali setiap kali latihan...mak ai... dah try tadi.. sekali buat pun sakit...

InsyaALLAH saya cuba positifkan diri... mak cik sya kata.. dia nak bagi hadiah cincin kalu saya boleh pakai S... ahahaha.. due date, raya tahun dpn...insyaALLAH sya buktikan bulan 12 neh.. dah boleh pakai.. tapi azam kena kuat sebab tahun neh raya dengan saiz L.. kalau tidak XL je memanjang.. so jauh lagi untuk capai saiz S.. kena jadikan baju akak saiz S sebagai motivasi...

kemudian saya usik pula  mak cik saya yang saya rapat juga... saya panggil Mak Yang.. nak bagi hadiah apa kalu boleh kurus lagi?? Dia gelak-gelak.. saya tanya dia lagi, nak bagi apa... dengan senyum kata nak bagi SUAMI...erk.. main-main pula.. saya tanya lagi.. nak bagi apa? dia kata, betullah.. nak bagi SUAMI.. ceh, nak kenakan oranglah tu...

apa2 pun.. lepas neh kena ubah dah jadual makanan, minuman dan latihan... dah nak masuk bulan 8.. aim terbaru saya.. harap-harap kuat semangat....


Sunday, July 20, 2014

Tekaan Saiz

Dua kali post.. dua kali cerita sedih.. hari ini versinya kontra sedikit.. Cerita tentang semalam.. Semalam sebaik habis berjogging (aktiviti ringan), saya menuju ke pusat bandar.. tujuaannya nak ambik duit dan membeli majalah favourite, rapi dan i-sihat.. kebetulan jalan ditutup sebab aktiviti berniaga sempena nak raya... tak kisahlah sebab dah set dalam kepala.. parking mana-mana pun tak apa.. lagi jauh lagi bagus.. boleh senaman.. he2..

Dalam perjalanan nak ke bank.. singgah sebentar ke bazar hari raya.. adalah beberapa kedai yang sudah mula operasi..kaki ini lebih tertarik pada kedai yang jual baju..ahahaha.. masuk satu kedai.. tengok macam cantik aje baju yang gantung.. sentuh dengan tangan... okey, tengok harga pun cantik....

jurujual ada cakap sesuatu tetapi saya tak fokus waktu itu tetapi melihat pada reaksinya yang mencari-cari baju di tempat saya sedang membelek baju, saya dapat membaca niatnya.. mesti dia nak cari saiz untuk saya.. saya pun layankan aje...saya pun agak mungkin tadi dia cakap saiz besar pun ada.. sebab selalu kalau saya  nak beli, mesti jurujual akan cari saiz besar untuk saya.. saya pun diam memerhati.. nak tengok saiz apa dia nak keluarkan ... saya tak bagitahu pun saiz apa saya pakai....

tiba-tiba  dia tarik keluar satu baju.. dia tunjuk pada saya..saya tengok angka ...saiz 40... saya bab angka neh memang tercengang-cengang sikit sebab selalu main dengan xl, l, m aje...saya pun tanya dia .. 40 neh saiz apa.. (saya pakai xl sebelum sesi menguruskan badan)...

Dia pun jawab... saiz M... SubhanaALLAH.. selama hidup saya, inilah pertama kali orang kata saya pakai saiz M...erk macam mimpi pun ada...tak terkata perasaan saya ketika itu bila orang luar boleh jangkakan ukuran badan saya.. Maka tak silaplah saya boleh pakai jubah saiz M... saya ingat sebab selalu test, jubah yang tak muat tu boleh muat.. rupanya memang saya dah boleh pakai saiz M.. hai macam mimpi pula.. dulu XL.. sekarang M...


Jubah di bawahlah, baju yang pertama kali saya beli saiz M... sebagai sumber inspirasi.. mencabar diri.. dulu nak masuk pun tak boleh.. sekarang alhamdulliah..



Masih jauh lagi perjalanan saya.. saya target saiz S pula.. tetapi fokus utama untuk angka 60kg dlu. yang lain belakang kira dulu... doakan perjalanan saya dipermudahkan...

Saturday, July 19, 2014

Kesilapan diet

Sesi menguruskan badan banyak mengajar saya tentang erti perjuangan masa, kesungguhan dan kesabaran... Saya belajar bahawa memang kita perlukan MASA untuk kuruskan badan... di sinilah, kita diuji dari segi kesabaran dan kesungguhan... bagaimana kita bersabar melawan hidangan yang sedap lagi menyelerakan... bagaimana kita sabar melihat angka penimbang yang macam anti nak turun....

Dari segi KESUNGGUHAN.. saya melihat dari segi disiplin makan dan senaman...Bagaimana kita bersungguh mengawal makan dan melakukan senaman... begitu juga bagaimana bersungguh kita untuk disiplinkan diri dalam soal tidur...

TIADA JALAN PINTAS untuk KURUS...
Matlamat harus kuat.. baru datangnya MASA, KESUNGGUHAN dan KESABARAN...

Sebelum ini saya tertnya2, kenapa saya gagal dalam menguruskan badan???? Kenapa orang lain senang je nak turun...


KETAHUI KEPERLUAN NUTRISI DI USIA EMAS

Alhamdulliah.. pengalaman ini mematangkan saya untuk bermuhasabah diri...Berkat Bulan RAMADHAN..dalam 2 hari saya sudah ketemu jawapannya...

Dua perkara yang saya rasa kegagalan penurunan jisim saya:

a) Tempoh tidur yang kurang:
Saya akui bulan Ramadhan.. waktu saya tidur agak kurang... kadang2 pukul 12 baru tido.. esk pukul 4-5 dah bangun.. Saya fikir, xapalah sebab Ramadhan.. normallah.. Satu hari, iaitu hari saya stress dan tak nak pikir apa2.. saya tidur awal .. kira 9.30 malam saya dah di alam maya...dan agak menanjubkan bila saya timbang bangun esknya iaitu 4.20 pagi.. jisim saya 63.2... selalu main kot 63.5kg.. sudah beberapa hari statik dan dengki dengan saya..hari tu boleh pula dia turun walaupun tak banyak..

b) Banyak terlalu banyak  jenis lauk:
Bukan dari jenis kuantiti lauk.. tetapi jenisnya.. kadang-kadang saya makan 4-5 lauk dalam 1 pinggan... masakannya pula berbeza.. ada goreng, ada masak lemak, ada kari...ada sup..saya memang sudah terbiasa makan banyak jenis lauk.. macam satu habit.. semalam saya mendapat ilham.. saya berbuka di sekolah.. sekadar mengambil nasi, lauk kari dalca sedikit dan seketul ayam.. nasi memang sesenduk aje... timbang pagi tadi.. dah 62.6 kg dari 63.2 kg... akhirnya saya boleh ucapankan selamat tinggal kpd angka 3...dengan syarat.. hapuskan air manis..

Syukur atas kesedaran yang ALLAH kirimkan... makin bersemangat nak turunkan lagi jisim.. 60 kg jadi sasaran... AMIN...

Thursday, July 17, 2014

Bukan Mudah untuk kurus

Sudah lama rasanya tidak post sesuatu hari.. Alhamdulliah.. hari ini diberi kesempatan  untuk meninggalkan sesuatu di ruangan yang agak sepi daripada sebarang nurkilan lantaran kesibukan mengejar latihan anak murid yang tak pernah habis... 

Hari ini dan di waktu ini.. setelah siap mengemaskini serba sedikit rekod prestasi pelajar di komputer, rasa nak luahkan apa yang sudah lama terbuku di hati ini... Kisah saya mahu kurus..

Sebelum terus kepada sesi luahan rasa... rasa elok saya perkatakan dahulu tentang perkembangan terkini jisim saya.. 2 bulan saya cuba diet (due date 31/7/2014) dengan permulaan 67.5 kg pada 1/6/2014... tiada banyak yang berubah angka.. Target untuk capai BMI normal nampaknya macam kirim salam ajelah...huhuhu.. Realitinya saya agak kecewa dalam usaha mengejar nilaian 55 kg dan di sini saya belajar bahawa SANGAT SUSAH untuk KURUS.. KURUS = MASA... it's take long time journey... Maka saya sangat respect mereka yang boleh turun dengan cepat... 

Hari-hari saya pantau jisim saya.. Selalu saya kecewa.. sedikit sahaja ada bahagia melihat angka penimbang... IT VERY HARD... sebelum puasa, aim saya nak buat workout all out... Pernah sekitar 5 jam saya bersenam...kemudian menganjak ramadhan saya kurangkan kerana perlu simpan tenanga untuk mengajar.. tetapi ada masa saya curi2 juga bersenam.. Bila bersenam... bukan semudah yang disangka tambah apabila SUARA ada nadi seorang pendidik.. Balik kerja, mesti nak baring seketika..tak tahan melayan kekeringan air..Tuhan sahaja yang tahu..

Rasionalnya 8 kg perlu saya buang untuk 2 bulan tapi saya bantai aim untuk 12.5 kg untuk berat ideal.. Setakat hari ini.. nilainya bermain 63.5 an...total saya kurang... 5 kg dengan baki masa 2 minggu lagi.. Sangat susah..

No pain no gain... YES!! banyak saya perlu korbankan... nasi pun ambik sesenduk ... nak minum air manis lebih macam orang lain pun, terpaksa tahan... Kadang-kadang teringin nak teguk macam dulu-dlu.. tapi saya terpaksa tahan dengan 1-2 gelas.. beberapa kali je 3 gelas.. lepas tu menyesal...hmmm..Last-last terpaksa kawal dengan air masak dan teh hijau... Sangat susah... Nak telan kuih pun, otak berfikir kuantiti... makan pun ikut syarat rasa sebab teringin...

Sekadar satu peringatan untuk diri supaya JAGA JISIM.. jangan bagi naik...bukan mudah nak pujuk hati ... kawal nafsu makan.. buang MALAS nak bersenam.. kena rajin MINUM AIR MASAK dan TEH HIJAU... kena naik bukit, lompat bintang, squart, senamrobik.. semuanya kerana nak turunkan jisim... itupun nilaiannya tidak sebanyak mana...

Bermula angka 66.. kesukaran saya sangat LUAR BIASA... susah nak hapuskan angka 6 jadi 5... berhari-hari...begitu juga 4 dan 3... sekarang 3.. dah lebih seminggu.. masih statik... Sangat mencabar kesabaran, keyakinan dan kesungguhan... tolonglah lepas ni jangan sesedap hati naik dengan MUDAH,, tolong ingat pertarungan yang telah lalui selama ini....

Saya tidak mahu push diri saya dengan baki hari yang ada... cukuplah saya dapat ke 60 pn tak apa.. lepas raya kita pikir strategik lain..

Jadi saya dah rangka
 sebelum raya: 60 kg
sebelum akhir bulan 8: 55 kg
sebelum bulan 10: 45 kg

Doakan yang terbaik untuk insan lemah ini...