Sunday, February 2, 2014

Pengalaman Kurus... Sangat Sweet


Sebenarnya pernah melalui proses badan kurus.. 


Pertama ketika berada di matrikulasi



Bila tengok balik gambar masa matrukulasi, alahai jelousnya waktu itu.. boleh dikatakan tiada masalah langsung berat badan..



Sejujurnya ketika di matrikulasi serasa tak ada aim pun untuk menguruskan berat badan.. semuanya bagai berlaku sendiri.. faktor lain memainkan peranan...Antara:



a) Nak jimat duit: first time berjauh dengan keluarga walaupun masih dalam negeri sama tetapi kira jauhlah sebab kena lalu highway dan  kena duduk di asrama..disebabkan malu nak minta duit dengan family, maka berjimatla jawabnya.. Duit biasiswa yang dapat tak boleh buat keluar sebab tak ada kad nak cucuk ( bijak tak untuk jimat??? keh2..tapi dah hbis guna sebab langsaikan hutang ptptn time belajar di universiti).. maka untuk berjimat, nasi ambik sikit je.. aahaha..lagipun nak kawal sebab takut mengantuk.. nnti tak boleh study dan tak siap tutorial..



b) masa kat matrikulasi terlalu padat: memang sangat meletihkan.. kuliah pukul 8 habis kadang2 pukul 5... kadang2 bersambung dengan kelas malam.. selang kelas pulak jarang ada.. buat diri ksesuntukan masa dan malas nak tunggu lif, maka gigih panjat tangga walaupun ke tingkat 3 sekali pun..sebab malas nak naik lif kerana lif kat timur, kelas kat barat.. baik naik tangga..huuhu



*Setahun perjalanan hidup macam tu.. mana tak kurus..tambah dengan stress belajar lagi...ahahaha...(tapi kalu suruh masuk matrikulasi semula untuk kurus, minta ampun..tak sanggup..masih terasa azab study di sana..)



Itu cerita kurs pertama.. yang berlaku secara naturally ..cerita kedua  kerana memang berazam untuk diet..segala2 bermula tahun 2013


Pengalaman kedua...

pengalaman itu berlaku sekitar bulan penghujung bulan 4 mungkin..(kalau tak silap..) tahu tak apa yang memotivasikan diri untuk kurus??? jawapannya sebab nak nampak kurus masa tangkap gmbar kenduri abang.. kah2.. tapi itulah yang membuatkan diri ini sangat bermotivasi .. serius, rasa sekarang macam  nak jadi macam itu ...

Antara rutin yang buat sehingga mampu turun 73 menghampiri 66 dlm tempoh sebulan lebih adalah:

a) tak ambil nasi langsung: memang luar biasa kan.. tapi itulah yang dilakukan.. tapi awal2 lagi kena cakap kat abah dengan mak, tak makan nasi selama tempoh itu.. takut mereka berkecil hati kalau sediakan nasi..Nasib baik mereka menyokong..

b) air masak: memang inilah minum wajib sampai minum air manis rasa tak sedap kat lidah..air botol besar pasti bawa ke sekolah sampai ramai cgu2 tegur.. besarnya botol air.. he2

c) jogging: memang tiap pagi pergi.. petang pergi kalu hujung minggu..kira hujung minggu double exercise.. rasa best je pergi jogging walaupun mula2 rasa malas, tak yakin sbb mmg bukan kaki jogging malahan boleh dikatakan agak benci dengan statement jogging..tpi sbb diet, kerahkan juga diri..akhirnya jadi habit.. tak pergi rasa mcam tak senang duduk...kalu hujan, memang sedih :(

d) makan oat dan biskut dan buah: itulah makan kebiasaan kalau malam dan balik jogging.. rupanya baru tahu kenapa dulu tak penat selepas jogging berbanding sekarang kerana dulu rajin minum oat lepas balik jogging (walaupun tak tahu khasiatnya.. skarang baru tahu.. he2). bukankah kita perlu protein utk betulkan balik tisu badan selepas jogging, maka oat sumber yang bagus.

e) tak boleh duduk diam lepas makan.. itu selalu buat.. mesti kemas dapur ker sapu sampah ker.. susun kain ker.. gosok baju ker.. janji bergerak.. benda ini juga buat untuk alihkan tumpuan supaya tak minum air selepas makan.. he2...

hasilnya ramai yang tegur kata kurus.. sampai kakak pun tanya apa yang dah berlaku.. malah ada yang beranggapan sya dah de pakwe.. aduhai.. ada cikgu di sekolah, minta tip lagi bila tengok keadaan saya.. alhamdulliah bukan pujian yang didambakan tapi cukup kepuasaan diri.. di situ saya belajar....kita bukan selamanya gemuk..

Ayuh kembalikan semangat itu!!!!

2 comments:

  1. sya pun sdg cb aplikasikan smula pengalamn lepas....:)

    ReplyDelete